Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка: Министерство на отбраната на РусияКремъл влезе в нов спор

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка: Министерство на отбраната на РусияКремъл влезе в нов спор
Коментари Харесай

Румъния в спор с Кремъл за Черно море дали е езеро на Русия, или част е на НАТО

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка: Министерство на защитата на Русия

Кремъл влезе в нов спор за Черно море този път след изказване на министъра на външните работи на Румъния

Черно море се " явява частично езеро на НАТО ". Това изказване направи министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску по време на онлайн полемика EPC (European Policy Center) Talks Geopolitics за Европейския център за въздушен надзор, представен от ТАСС.

" Благодаря на съдружниците от НАТО, Черно море частично се явява и езеро на НАТО ", сподели министърът на въпрос: " Какво може да направи НАТО, с цел да попречи на Русия да трансформира Черно море в съветско езеро ".

" Като членове на Алианса ние не можем да отхвърляме наличие в района ", добави той и разясни, че е значимо да продължат да разпространяват своите полезности в района.

Думите му са отзив от извършената полемика на 7 април 2021 година, проведена от Центъра за световни проучвания на университета Лучиан Благи в град Сибиу и Университетския фонд за Черно море " Мирча Малица ". Тогава участниците откриха, че Черно море се трансформира от " Руско езеро " в " Море на НАТО ", съобщи Факти.

Тогава в отговор на въпрос дали Румъния усеща опасност поради съветското наличие в района, външният министър на страната съобщи: " Ние не усещаме опасност, само че в това време сме озадачени, когато виждаме масирани разбърквания на военни сходно на проява на силите в района ", сподели Ареску.

" Нужно е да се подхващат повече старания за доближаване на източния фланг като едно цяло. Длъжни сме да преглеждаме нещата в целокупност ".

По думите на румънския министър транспортните планове Rail-2-Sea (изграждането на железопътни линии сред Гданск и Констанца) и Via Carpatia (строежът на автомагистрала сред Северна и Южна Европа през Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция) са нужни освен за икономическото развиване на района, само че и за военната подвижност.

" Ние не считаме, че равнището на военна подвижност е задоволително ", сподели той. Затова плановете, които съединяват Северната и Южната част на източния фланг, които съответстват със северната и южната част на района поради самодейността " Три морета ", която е доста значима ", изясни той.

Инициативата " Три морета " или междуморие е неофициално обединяване от 12 страни (Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония), ситуирани в района сред Балтийско, Черно и Адратическо море.

Александър Молохов, началник на работната група по международно-правни въпроси към непрекъснатото посланичество на Крим при президента на Русия, назова сравнението на Черно море с " езерото на НАТО " " предизвикателен трик ", написа.

Така той разяснява думите на румънския външен министър Богдан Ауреску, който съобщи, че Черно море отчасти се е трансформирало в езеро на НАТО и сигурността в този район се е трансформирала в неразделна част от сигурността на Северноатлантическия алианс.

Шойгу сподели за засилената интензивност на НАТО покрай южните граници на Русия
„ Кримчаните не могат да не бъдат възмутени от подобен провокативен трик на почитан западен посланик “, сподели Молохов пред РИА Новости.

Според него натрупването на наличието на алианса в Черно море и интензивността на неговите разследващи служби се усили доста през последните години.
„ Нашият черноморски флот в никакъв случай няма да разреши на корабите на НАТО да преобладават в Черно море, колкото и да желаят да разширят експанзията си в този район “, акцентира Молохов.

През последните години Русия претендира за невиждана активност на НАТО по западните си граници. Алиансът уголемява сходни начинания и го назовава „ сдържащ съветската експанзия “.

Руското външно министерство означи, че Москва ще вземе поради НАТО в своята външна политика и военно обмисляне, а Кремъл акцентира, че Русия не заплашва никого, само че няма да пренебрегне дейности, евентуално рискови за нейните ползи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР